ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΩΝΟΥ ΝΑΞΟΥ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

 

28η Οκτωβρίου 1940

Ένδοξη μέρα για το γένος των Ελλήνων! Πως θα ήταν δυνατόν οι υπερασπιστές της ελευθερίας να υποταχτούν σε βάρβαρους κατακτητές;  και να ζουν κάτω από το βάρος της σκλαβιάς; Δεν αντιγράψαμε τις υποτακτικές συμπεριφορές άλλων κρατών που συμβιβάστηκαν  στο φασιστικό κίνημα του Χίτλερ ώστε να μείνουν ανέπαφα, χωρίς να τους ενδιαφέρει πόση ζημιά έκαναν στο σύνολον του κόσμου!

Η Κόρωνος πλήρωσε διπλά αυτόν τον πόλεμο! Διότι αρκετοί στρατευόμενοι Κορωνιδιάτες έπεσαν  ηρωϊκά, υπερασπιζόμενη την ακεραιότητα της χώρας μας και από την άλλη, εκατοντάδες κάτοικοι του χωριού μας αποκλεισμένοι από κάθε τροφοδοσία, βρήκαν αργό και μαρτυρικό θάνατο χειρότερο κι απ’ τα βόλια των Γερμανοϊταλών!

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή, στο βιβλίο  του χωριανού μας Νίκου Κουμερτά που όπως περιγράφει μία Κορωνιδιάτισσα ξεψύχησε με την λέξη: Πεινώ… πεινώ!

Αγαπητοί χωριανοί και αγαπητοί παρευρισκόμενοι, αυτός ο πόλεμος ήταν η αιτία που η μεγάλη Κόρωνος άρχισε να καταρρέει!  Και μου έρχεται στο νου να πω: Θυσία τω Θεό πνεύμα συντετριμμένο και θυσία στην πατρίδα πνεύμα δοξασμένο!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Ζήτω ο Ελληνικός στρατός και η Εθνική Αντίσταση!

Ζήτω το έθνος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου